1-denní výlet   2. ročník Memoriál Karla Vytřase     vedl Jiří Ehrenberger ml.

sobota 19. března 2022 ... skupina: společná ... délka:14 km ... stoupání: zvladatelné ... cíl: Přírodní park Orlice

Popis:Z pardubického hl. nádraží vyjíždí v 7:57 15 členů KČT Slovan Pce rychlíkem Slovácký expres do Ústí nad Orlicí. V Chocni přistoupil vedoucí výletu.
Výlet je do Přírodního parku Orlice, resp. části, do které dělal své každoroční jarní výlety Karel Vytřas. Tj. kolem Tiché Orlice, převážně v úseku mezi Chocní a Ústím nad Orlicí.
"Objevil" tak pro nás krásnou přírodou s lesními či lučními cestičkami, množstvím starých tůní, slepých ramen a tajemných zákoutí mokřin a lužních lesů. Ze všeho nejraději měl ale Karel přilehlé prudké svahy se skalními, převážně opukovými výchozy.
Proto, aby byly dobře vidět všechny zmíněné přírodní krásy kolem řeky Tiché Orlice, pořádal své výlety na jaře než se stromy "obléknou" do zeleného a zakryjí tak většinu přírodních krás.
V rámci KPČ (kulturně poznávací činnost) byla první zastávka u Studánky Panny Marie pod Kubincovým kopcem. Posezení a občerstvení v restauraci v osadě Klopoty nebylo pro probíhající rekonstrukci možné. Pohostinství je pro členy KČT Slovan Pce památečné, neboť v něm Jindřich Fajkus slavnostně obdržel od Karla Vytřase ohříváček do sklenice piva. Od té doby si ho nosí stále sebou, protože jen málo hospod je schopno nabídnout ohříváček svým hostům. Hospoda, ve které neměli ohříváček nebo "Zelenou" nepovažoval Karel Vytřas za hodnu návštěvy našimi členy. "Zelená" to je další vklad Karla Vytřase do portfolia KČT Slovan Pce. K této lihovině měli někteří členové nejrůznější výhrady. Karel Vytřas nelenil, listy vypěstované máty vymaceroval a vlastnoručně vyrobenou "Zelenou" přinesl členům k ohodnocení. Přesvědčil nevěřící, že barva drinku je skutečně přírodně zelená a chuť nezaměnitelně mátová. Žádný závěr a zhodnocení výletu Karla Vytřase nemohlo končit jinak než se "Zelenou". Martin Horák převzal a dotáhl Karlovo "Zelené poselství" k dokonalosti a na každém výletu KČT Slovan Pce má lahev "Zelené" se speciální etiketou. Závěr letošního výletu byl v Baru U Podkovy na Komenského náměstí v Brandýse nad Orlicí, pravděpodobně jediném funčním restauračním zařízení v městečku. Před barem byla zastávka náhradní autobusové dopravy. Autobus nás dovezl do Chocně na vlak, kterým jsme se vrátili do Pardubic.

Fotografoval: Jiří Ehrenberger, st.


Zobrazení přes celou obrazovku - klávesou F11, zpět zase s F11.
Listování ve fotkách v obou směrech - pomocí šipkových kláves.
Změna velikosti zobrazené fotografie - pomocí Ctrl + kolečko myši.
Stáhnout jednu fotku - kliknout pravým tlač. myši na zmenšeninu >>
Otevřít odkaz v novém panelu >> pravé tlač. myši >> Uložit obrázek jako.